Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11 °C
Hafif Yağmurlu

Kelle Paça Çorbası

12.09.2015
40.751
A+
A-
Kelle Paça Çorbası

Kelle Paça Çorbası

Malzemeleri:

1 adet kuzu kellesi,

5-6 adet kuzu paçası,

4 diş sarımsak,

Yeteri kadar tuz,

1 çay bardağı sirke.

Yapılışı:

Kelleyi temizleyin. Ateş üstünde çevire çevire tüylerini tüt¬süleyin. Tüyler yanınca bıçakla üzerindeki deriyi kazıyın. Hiç tüy kalmayacak şekilde hazır edin. Burun kısmını mutfak tezgâhına vurarak içini temizleyin, güzelce yıkayın.

kelle-paca

Bol suda pek çok kez yıkayarak hazır edin. Paçaların tırnak aralarını ve topuk yumrularını bıçakla alın. Ateş üstünde tüylerini tütsüleyin.
İyice yıkanmış kelle ve paçayı kalın tabanlı, derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine 15 su bardağı su koyarak harlı ateşte bir taşım kaynatın.

Kaynadıktan sonra bir kevgirle üzerinde biriken kefini (köpüğünü) alıp atın. Etler kemiklerinden ayrılacak hale gelinceye kadar, yaklaşık 2,5-3 saat pişirin. Bu esnada suyu eksilirse sıcak su ilave edebilirsiniz.

Sarımsağı biraz tuz ilavesiyle irice dövün. Sirke ile birlikte bir kasede karıştırın. Kelle ve paçayı kemiklerinden ayırın. Tabaklara suyuyla beraber koyun. Sarımsaklı sirke karışımından 1 çorba kaşığı ilave ederek sıcak servis yapın.

Genellikle kemikler için çok besleyici bir besin kaynağı olan kelle paça, şimdilerde kasaplarda temizlenmiş olarak bulunabiliyor, aslında kelle paça çorbası, bir hayli ön hazırlık isteyen bir yemektir. İlk olarak baş ve ayakların üzerindeki tüyler ateşte tütsülenir, gözle görünmeyen ince tüyler için de yassı ve uzun bir demir iyice ısıtılarak baş ve ayakların üzerinde gezdirilir. Daha sonra bıçakla kazınarak bol suda pek çok kez yıkanarak pişirilmeye  hazırlanır. Sadece paçadan veya sadece kelleden de çorba hazırlabilir. Urfa ve çevresinde paça çorbası lokma lokma doğranmış ineğin üzerine dökülür. Üstüne limon sıkılır ve sarımsaklı yoğurt gezdirilir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.