Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ekşi Maya Tarifi

31.10.2015
23.968
A+
A-
Ekşi Maya Tarifi

Ekşi Maya Tarifi

Ekşi maya birkaç gün bekletilip ekşitilmiş hamurdur. Maya ola­rak. hamur işlerini kabartmak için kullanılır. Bunun dışında, ha­mura lezzet de verir.

Aşağıda ekşi mayanın çok kolay bir tarifini bulacaksınız. Her ek­mek yaptığınızda çiğ hamurdan bir topak ayırırsanız evinizde devamı ekşi maya olur. Ekşi maya topağını bolca un konulmuş cam bir kavanozun içinde saklayın. Ekmek yoğuracağınız günün gecesinde ekşi mayayı ılık suyla ıslatın. Sabah hamuru yoğurun. Tüm mayalı hamurları ekşi maya ile de hazırlayabilirsiniz. Ekşi maya en fazla bir hafta içinde tazelenmelidir. Bir hafta boyunca ekmek yapamayacaksanız biraz un ve suyla yoğurup mayayı tazeleyin. Tekrar kavanoza koyun.

Ekşi maya ile hazırlanan hamurların kabarması uzun sürer; bazen yarım günde, bir günde kabarır. Zorluk gibi görünen bu özelliğine rağmen hazır maya ile yapılanlara oranla çok daha lezzetli, besle­yici ve sağlıklıdır.

eksi-maya

Adım adım ekşi maya hazırlığı

  1. Gün: Büyük bir çanakta 1 su bardağı köy unu ile 1 çay bardağı ılık suyu tahta kaşıkla karıştırın (veya yoğurun). Üstünü temiz bir bezle örtün. Ilık bir yerde iki gün dinlenmeye bırakın.
  2. Gün: İlk gün hazırladığınız karışımın üzerine 1 su bardağı köy unu ile 1 çay bardağı ılık su ilave edip karıştırın. Ilık bir yerde bir gün dinlenmeye bırakın.
  3. Gün: Bekletilen karışıma 2 su bardağı köy unu ile 2 çay bardağı ılık su ilave edip karıştırın. Ilık bir yerde bir gün daha dinlenmeye bırakın.

Beşinci günden itibaren hamuru koklarsanız veya tadarsanız çok ekşimiş olduğunu ve üzerinde bir ­çok minik kabarcığın oluştuğunu göreceksiniz. Fakat hamur sirke ekşisi gibi değil de, süt ekşisi gibi kokmalı. Çok itici bir şekilde sirke kokarsa bozulmuş demektir. Muhtemelen kabarmış da olur. Ekşi mayanızı istediğiniz hamur işinde kullanabilirsiniz. Hamurun bir parçasını ayırmayı unutmayın!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.