Haşhaş Helvası

Yapılışı: 1- Haşhaş tavada kavrulur. Sonra her evde bulunan ve adına (haşhaş daşı) adını verdikleri taşta haşhaş iyice ezilir (sürtülür). Nihayet haşhaş genişçe bir kap içerisine konur, az su ile karıştırılır (ezilir) üzerine pekmez dökülür karıştırılır. Bu konuşun ateş üzerinde katılaşıncaya kadar pişirilir, indirilir. Bu helva pişerken (halk inanışına göre) hiç kimse helvanın yüzüne bakmaz. Hatta bununla ilgili bir söz de vardır: Helvanın dibinden (Beni pişiren bir olsa onun da iki gözü kör olsa) dermiş. İyi pişmiş bir helvadan 1 kg. kadar haşhaş yağı alınır.
2- Pekmez tencereye konarak ateşin üzerine konur. İçerisine yeteri kadar diri haşhaş dökülür, kaynamaya devam ettirilir. Katılaşınca ateşten alınır. Sininin üzerine un serpilerek helva bunun üzerine dökülür, dondurulur. Sonra haşhaş yağında iyice dondurulur. Sonra haşhaş taşında iyice dövülür, çubuk gibi yuvarlanır (parmak) yapılır. Parmağa benzetildiği için bu helvaya aynı zamanda (parmak helva) da derler.
Not: Bu helva soğuk havalı günlerde yapılır. Hele bilhassa yerli halkın misafirlerine kış gecelerinde eğlencelik olarak tertip ettiği bir helvadır. Pekmezi olan her ev misafirine bu helvayı yapmaktan çekinmez. Misafirler ve ev sahipleri hem yaparlar, hem de otururlar.
Bu helva da iki şekilde yapılır. 1- Ölü haşhaş helvası, 2-Diri haşhaş helvası.