Fasulyeli Kabak Dolması

Bu yemek, bazı yörelerde fasulye yerine bamya ile yapılmakta. İzmir Musevileri asma yaprakları ile yaptıkları sarmayı haşlanmış kuru fasulye ile pişirmekteler. Antakyalı hanımlar ise, kabak yerine patlıcan kullanırlar.
Malzemeleri:
Fasulyeli Kabak Dolması:
800 gram taze fasulye
400 gram kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 adet domates
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Dolma Malzemeleri:
10 tane kabak
1 adet soğan
5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
200 gram kuzu kıyma
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
1 su bardağı iri bulgur
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
1. Fasulyeleri önce yıkayıp daha sonra kenarlarındaki kılçıkları temizleyin. İstediğiniz büyüklükte bölün. Ben, 3 santim boyunda verev kesiyorum.
2. Tencereye kuşbaşı eti ve yemeklik doğranmış soğanı yağla birlikte koyun. Soğan biraz solunca domates ve biber salçalarını ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra, doğradığınız fasulyeleri koyun. Tercihen silkeleyerek fasulyelerin et ile iyice karışmasını sağlayın. Fasulyelerin rengi değişinceye kadar bu işleme devam etmenizi tavsiye ederim.
3. Şimdi, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri koyun. İyice karıştırın. Daha sonra da bir tarafta kaynattığınız suyu fasulyelerin üzerini kaplayacak kadar koyun. 50 dakika süreyle pişirin.
4. Bu arada dolmayı hazırlayın. Kabakları, kocaman değil de, mümkün olduğunca orta boy olanlarından seçin. Kabakları daha önceden oymuş olun. İsterseniz dışlarını tırtıklı yapın. İçlerini tercihen oyacakla, kabağı delmeden oyun.
5. Uygun bir kapta, incecik doğradığınız soğanı, sarımsağı, salçaları, kıymayı, tuzu, karabiber ve kırmızıbiberi iyice yoğurun. Bulguru ilave edip, karıştırın. Benim için bir yemek kaşığı da zeytinyağı koyun, karıştırın! Şimdi bu karışımı oyulmuş kabaklara doldurun. Burada hemen minik bir not ilave edeyim. Kabak, çok lezzetli bir sebze olmadığı için Antepli hanımlar, oyulmuş kabağın içerisine tuz ve karabiber sürerler. Yapmak isterseniz birer çay kaşığı tuzla karabiberi karıştırın. Parmaklarınızla kabakların iç duvarlarına sıvayın… Dikkat edin, çok olmasın, dolmanın tadını bozabilirsiniz.
6. Evet, kabakları doldurduktan sonra –başka tarifte verdim, yanınızda mutlaka oyulmuş biber bulundurun– iç artarsa biberlere doldurup, içi tüketin. Ağızlara yaprak veya domates dilimleri, ya da Antep’te kapak denilen kabaklardan kestiğiniz en üst kısmı kapatın.
7. Şimdi, fasulye tenceresini açın, fasulyeleri yanlara doğru itip, tencerenin orta kısmını boşaltın. Kabak dolmalarını bu boşluğa dizin, bir kısmını da fasulyelerin üzerine koyun. Suyu kontrol edin, fasulye tenceresinde yeterince su yoksa ilave edin. Tencere sıcak olduğu için, fasulyeler de biraz pişmiş olduğu için, yemeğin suyu çok lezzetlidir. İlave edeceğiniz su az ve kaynar olsun. Tencerede bulunan suyun dolmaların üzerini kaplamasına gerek yoktur. Evet, üzerine tabak kapatıp, 20-25 dakika hafif kaynayarak pişmesini sağlayın.